Loading...
Navigatie:  Home  >  Wetenschap & Technologie  >  Bericht

‘Adem inhouden helpt tegen pijn’

 17 mei 2015 

    Print       Email

adem gezicht mond neusHet inhouden van de adem verhoogt de pijngrens. Als mensen hun adem inhouden, vermindert pijn die ze voelen met ongeveer tien procent.

Dat komt waarschijnlijk omdat hun bloeddruk stijgt en hun brein als reactie daarop het zenuwstelsel iets verdooft.

Dat melden Spaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Pain Medicine.
De onderzoekers testten bij een experiment de pijngrens van 38 proefpersonen door met een speciaal apparaatje (een algometer) druk uit te oefenen op hun vingernagels.

Eerst kregen de deelnemers de opdracht om rustig in en uit te ademen, vervolgens werd hen gevraagd om een tijdje de adem in te houden.

Terwijl ze hun adem inhielden daalden de pijn die ze voelden van het cijfer 5.5 naar 5 op een schaal van tien.

Druksensoren
Volgens hoofdonderzoeker Gustavo Reyes del Paso kan het effect worden verklaard door de hoge bloeddruk die ontstaat als mensen hun adem inhouden.

Zogenoemde druksensoren in bloedvaten geven als reactie op een hoge bloeddruk het signaal aan de hersenen om het zenuwstelsel iets te verdoven. Dat mechanisme is waarschijnlijk ontstaan om eventuele stress die stijging van bloeddruk veroorzaakt enigszins te onderdrukken.

Pijn wordt door de verdoving van het zenuwstelsel waarschijnlijk iets minder goed voelbaar.

Bevalling
Volgens hoofdonderzoeker Reyes del Paso houden veel mensen van nature hun adem al in wanneer ze hevige pijn voelen. “Enkele van onze proefpersonen vertelden ons dat ze het al uit zichzelf doen in het dagelijks leven”, verklaart hij.

Andere wetenschappers geloven dat de nieuwe bevindingen van pas kunnen komen bij extreme pijn.
“Misschien is het mogelijk om mensen die bijvoorbeeld een bevalling doormaken aan te moedigen om af en toe hun adem in te houden”, verklaart de Amerikaanse arts Richard Chapman op nieuwssite New Scientist.(nu.nl)

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
Translate »