Loading...
Navigatie:  Home  >  Wetenschap & Technologie  >  Bericht

Gift helpt beter dan lening tegen bestrijding armoede

 17 mei 2015 

    Print       Email

euroMensen die moeten leven van minder dan een euro per dag, kunnen uit de armoede getrokken worden door eenmalig een geldbedrag te krijgen, of iets in natura, zoals een koe of waarmee ze geld kunnen verdienen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers op basis van de eerste gerandomiseerde studie naar armoedebestrijding ooit, die deze week verscheen in het wetenschapsblad Science.

Voor de studie selecteerden ze 11.000 arme gezinnen in Ethiopië, Ghana, India, Pakistan, Peru en Honduras.

De helft van hen kreeg informatie en een training op het gebied van persoonlijke financiële zaken, ze ontvingen zorg en mochten kiezen uit een lijst van goederen om geld mee te kunnen verdienen, zoals een geit, een koe of een bijenkorf. De andere helft moest het zelf zien te rooien. Twee jaar lang maten ze de voortgang van de deelnemers.

Een jaar later gingen de onderzoekers terug naar de gebieden en maten wat er van het effect was overgebleven of geworden. De groep die geholpen was, had vijf procent meer geld te besteden. Ook hadden ze 95% meer geld gespaard en verdienden 40 procent meer aan hun vee. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat de geholpenen hun giften nuttig gebruikt hebben.

Rendement
Nog belangrijker dan de vooruitgang, was het rendement van de investering: in India leverde iedere euro maar liefst 4,33 euro op. In Ethiopië was dat 2,60 euro. In Honduras was het resultaat veel minder goed, met name doordat duizenden gedoneerde kippen ziek werden en overleden.

De laatste jaren is er veel aandacht voor het verstrekken van microkrediet, kleine leningen aan armen om hen te laten investeren. Een studie naar het effect daarvan gaf een ongunstig resultaat, vermoedelijk doordat de ontvangers moeite hebben de leningen en bijkomende rente terug te betalen.(nu.nl)

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
Translate »