Loading...
Navigatie:  Home  >  Gezondheid & Voeding  >  Bericht

MRI-scan kan risico op schizofrenie voorspellen

 17 mei 2015 

    Print       Email

mri scanNieuwe scanmethoden die de bedrading van de hersenen in kaart brengen, kunnen voorspellen welke mensen een verhoogd risico hebben op schizofrendie.

Dat blijkt uit een onderzoek van Cardiff University, Kings College London en de University of Bristol. De resultaten daarvan zijn dinsdag gepubliceerd in Human Brain Mapping.

Als iemand langdurig een psychose heeft of meerdere psychosen heeft doorgemaakt en daartussenin slecht functioneert, is er sprake van schizofrenie.

“We weten al dat de hersenen van mensen met schizofrenie anders ‘bedraad’ zijn en minder efficiënt werken dan het brein van gezonde mensen. Tot nu toe is deze kennis nog niet gebruikt om te kijken naar mensen die wel wat symptomen van schizofrenie hebben, maar niet schizofreen zijn”, zegt Derek Jones.
Informatie verwerken

De onderzoekers maakten scans van de hersenen van 123 mensen symptomen van een psychose gehad hebben. Zij zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van schizofrenie. Ook een controlegroep van 125 proefpersonen werd bekeken met een speciale MRI-scanner.

Bij mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van schizofrenie, bleek het vermogen van de hersenen om informatie van het ene naar het andere gebied te transporteren verstoord te zijn. Informatie werd via andere routes doorgegeven. Dit heeft effect op bepaalde centrale informatieknooppunten (hubs), wat op een soortgelijke manier als bij schizofrenie kan leiden tot problemen met de verwerking van informatie.

Het team hoopt dat hun analyse meer inzicht geeft in hoe schizofrenie precies ontstaat, zodat voorspeld kan worden bij wie en wanneer er zich waarschijnlijk een psychose voor zal doen.(nu.nl)

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
Translate »