Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Economische groei keert terug in Nederland

 9 juni 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDoor Jan Gajentaan

Blijkens berichten van De Nederlandse Bank (DNB) kan Nederland dit jaar en ook de komende twee jaar eindelijk weer eens een behoorlijke economische groei tegemoet zien.

De Nederlandse economie stevent af op het beste jaar sinds 2008. De consument ziet het weer zitten, maar ook speelt een rol dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldpers heeft aangezet in maart. De koers van de euro is laag (goed voor de export), de rente wordt kunstmatig laag gehouden en ook de wat lagere olieprijzen zijn relatief gunstig voor de Europese economie.

Mede dankzij de aantrekkende consumptie groeit het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland dit jaar met 2 procent, aldus DNB maandag in zijn jongste raming. De economie kruipt uit een diep dal en komt eind dit jaar in omvang weer uit rond het niveau van 2008. ,,De afgelopen zeven jaar is de welvaart dus niet toegenomen”, zei DNB-directeur Job Swank. ,,Dat laat zien hoe ingrijpend de krediet- en schuldencrisis is geweest.”

DNB geeft ook aan dat het sentiment onder consumenten en bedrijven flink is verbeterd. Ook de investeringen vertonen een sterk herstel, dat vooral op de woningmarkt tot uiting komt. DNB verwacht dat de stijging van de huizenprijzen verder aantrekt en in 2017 uitkomt op gemiddeld 4 procent.

Zijn er dan geen donkere wolken aan de horizon? Ik vrees van wel. Los van de perikelen met Griekenland die roet in het eten kunnen gooien, zijn de wereldeconomie en de financiële markten de afgelopen jaren veranderd van een systeem dat gebaseerd was op de vrije markt naar een systeem dat gemanipuleerd wordt van bovenaf door ingrijpen van overheden en van Centrale Banken. Er wordt dan ook gesproken van het Centrale Bank-tijdperk. Yellen (VS, Fed) Draghi (ECB) en Kuroda (Centrale Bank van Japan) worden wel de meesters van het universum genoemd.

In feite is de schuldencrisis van 2008 bestreden door nog meer schulden te maken (ca. 40% wereldwijd), de geldhoeveelheid te verruimen (maar liefst 300% in de VS) en de rente kunstmatig laag te houden. Volgens sommige deskundigen leven we daardoor op een nieuwe zeepbel, die ieder moment kan knappen. Zij wijzen op de eerste scheuren in het herstel, die veroorzaakt worden door zeepbellen op de financiële markten. Zo vond er de afgelopen week een crash plaats op de mondiale obligatiemarkten, waardoor alle winsten van dit jaar in Duitsland, VS en Japan verdwenen.

Ook zijn er financiële experts die zeggen dat de onvermijdelijke renteverhoging die de Fed dit jaar in de VS zal doorvoeren tot problemen zal leiden, zoals een hernieuwde recessie in de VS of een mogelijke crash op de aandelenmarkten. Dit zou dan weer bestreden moeten worden door de Fed met een nieuw programma van monetaire verruiming, waardoor er inflatiegevaar dreigt.

Zijn deze pessimistische deskundigen doemdenkers, of zijn ze gewoon realisten? De tijd zal het leren. Het is begrijpelijk dat burgers en bedrijven in Nederland en in andere landen waar het nu eindelijk wat beter gaat, opgelucht ademhalen. Tegelijkertijd moeten we op onze hoede blijven voor gevaren en zeepbellen in het financiële systeem. Als lid van de Eurozone kan Nederland geen eigen monetair beleid voeren en is daardoor extra kwetsbaar voor internationale ontwikkelingen.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 2 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »