Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Erop of eronder voor Griekenland

 5 juni 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDe spanning en de bezorgdheid in Europa over het lot van Griekenland neemt toe. De ene top volgt na de andere, er worden eindboden opgesteld en af en toe wordt voorzichtig het woord ultimatum in de mond genomen. In Griekenland zelf neemt de verontwaardiging alleen maar toe. De regerende Syriza partij wil niet weten van enig compromis. De Grieken hebben in hun ogen tegen de bezuinigingen gestemd en daarmee basta!

Nu ben ik bepaald geen aanhanger van de EU en de euro, integendeel, maar ik ben ook geen fan van linkspopulistische bewegingen als Syriza in Griekenland of Podemos in Spanje. Dit zijn bewegingen die sterk beïnvloed zijn door de linkspopulistische revolutie van Chávez in Venezuela. Het wordt met de dag duidelijker wat de gevolgen zijn van het rampzalige beleid dat de afgelopen 15 jaar gevoerd is in Venezuela. Het land wordt steeds repressiever, de oppositie heeft er geen leven meer en de economie staat op instorten. Het is geen prettig vooruitzicht dat we dit mogelijk ook gaan meemaken in enkele Europese landen.

Wat mij betreft hadden de Grieken nooit toegelaten mogen worden tot de eurozone, zij hoorden daar ook helemaal niet thuis, Nederland heeft zich daar destijds tegen verzet maar de Franse socialisten wisten het toch door te drukken. Dit had twee belangrijke gevolgen. Ten eerste, de Grieken konden dankzij de euro veel goedkoper lenen, waardoor er een ware schuldtsunami is ontstaan en het land nu voor 316 miljard euro “rood” staat. Ten tweede, de euro is veel te duur voor hun industrie, waardoor grote delen van MKB en industrie failliet zijn gegaan en de werkloosheid op onaanvaardbare hoogte is gekomen. De jeugdwerkloosheid is zelfs meer dan 50%!

Hoe Griekenland in de problemen is gekomen is dus wel duidelijk, maar de vraag is, hoe kom je er weer uit? Dat zou volgens mij moeten beginnen met een duidelijke visie die helaas ontbreekt bij Syriza, want in die partij weten ze niet veel beter te bedenken dan Sinterklaas spelen met geld van de noordelijke belastingbetaler. Als Griekenland in de eurozone wil blijven dan zullen ze toch echt niet ontkomen aan de noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen die ook in de andere eurolanden zijn doorgevoerd en waardoor een land als Spanje nu in ieder geval weer economische groei boekt.

Een alternatief kan zijn dat de Grieken, met financiële steun van de EU, tijdelijk uit de euro stappen en een aantal jaren een herstelbeleid voeren met een eigen (goedkopere) munt. Op die manier zal het veel makkelijker zijn de industrie en het MKB weer te laten concurreren met de rest van Europa. Uiteraard zullen de Griekse schulden dan ook geherstructureerd moeten worden. Dat is immers het standaard recept van het IMF voor landen die kampen met een schuldenrecessie: schulden afboeken en de munt devalueren. Het laatste is echter niet mogelijk binnen de eurozone.

Zoals ik al aangaf, ontbreekt het bij de linkpopulistische beweging Syriza aan een helder inzicht over de koers van het land. Het enige dat we vanuit die hoek horen is veel geklaag en gesteun en het aannemen van de slachtofferrol, terwijl de Grieken toch echt op de eerste plaats in de problemen zijn geraakt door hun eigen frauderende politici.

Vanavond, vrijdag 5 juni, is er weer een eurotop – de zoveelste. De Grieken moeten voor het eind van deze maand ongeveer 7 miljard euro ophoesten bij hun internationale schuldeisers. Mogelijk zal er toch een akkoord gesloten worden tussen de Griekse premier Tsipras en de EU waarbij het tweede hulpprogramma wordt verlengd in ruil voor hervormingen en bezuinigingen, zodat de Grieken in ieder geval weer verder kunnen tot aan de herfst.

Op dit moment lijkt het er echter op dat Tsipras niet de steun heeft van zijn eigen partij om een dergelijk akkoord te sluiten. De dreiging van een wanordelijke Grexit hangt dus wel degelijk boven de markt. Juni 2015 zal daarom een belangrijke maand worden voor zowel de Grieken als de rest van de EU. Uitkomst onbekend!

Jan Gajentaan

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 2 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »