Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Griekse soap gaat maar door

 7 juni 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDoor Jan Gajentaan

Tsipras & Varoufakis versus EU, ECB & IMF: het lijkt een dagelijkse soapserie te worden zoals Dallas, Dynasty of Goede Tijden, Slechte Tijden. Het enige dat aan deze soapserie een einde kan maken is de bodem van de Griekse schatkist, maar als EU en IMF op het laatste moment weer door de knieën gaan dan zal de soap de komende maanden vrolijk vervolgd worden.

De Grieken hebben hun betalingen aan het IMF voor deze maand gebundeld ( Zambia-model) waardoor ze nog tot eind juni tijd kunnen rekken. Nadat het afgelopen donderdag erop leek dat er een compromis was gevonden op basis van de voorstellen van Merkel, Hollande, Draghi en Lagarde – met Jean-Claude Juncker in de rol van bemiddelaar – werd het gehele pakket vrijdag weer net zo makkelijk afgebrand in een felle rede voor het Griekse parlement door Tsipras.
Natuurlijk zijn onderdelen van de voorstellen van de Troika (EU/ECB/IMF) aan kritiek onderhevig, zoals verhoging van de BTW.

Niet alleen uit sociaal opzicht, maar ook economisch gezien lijkt dat niet verstandig. Ik zeg dan ook niet dat de Grieken alles maar voor zoete koek moeten slikken, maar de manier waarom Tsipras te keer ging tegen EU, ECB en IMF (en vervolgens uitgebreid met Poetin ging telefoneren) geeft aan dat wie niet met een ervaren staatsman te maken hebben.

Iets dat ook steeds meer Grieken beginnen door te krijgen blijkens een peiling. Hoewel ik nog steeds denk dat er voor het einde van deze maand een halfbakken compromis zal volgen (zoals altijd) verhoogt dit gedrag van Tsipras de kans op een ”Graccident” (onbedoelde en chaotische Grexit).

Irritatie in de EU-gelederen begint namelijk steeds meer een rol te spelen. Niet alleen Dijsselbloem en Schäuble zijn helemaal klaar met Tsipras c.s.; EC-voorzitter Juncker nam in het weekend de telefoon niet meer op voor de Griekse premier en EP-voorzitter Martin Schulz liet zich voor de Duitse radio ontvallen: “Die griechische Regierung geht gewaltig auf die Nerven”.

Alexis Tsipras is gevormd vanaf zijn vroegste jeugd als gestaald kaderlid van de communistische beweging, hij loopt al jaren wereldwijd linksradicale meetings af en verkondigt daar dat de chavistische revolutie voor hem het hoogste doel op aarde is. Zijn helden zijn Fidel Castro, Ernesto Che Guevara (naar wie hij zijn zoon noemde) en Hugo Chávez. Mag ik eraan herinneren dat Chávez het vrije Westen wilde vernietigen en daartoe een nauwe samenwerking aanging met organisaties als FARC, Hezbollah en ETA?

Mensen die doen alsof Syriza bestaat uit verstandige intellectuelen met een kritische blik op de grimmige “neoliberale” werkelijkheid maken zich schuldig aan ontkenning van de realiteit, al zal natuurlijk niet iedere Syriza aanhanger even radicaal zijn.

Ik weiger dan ook om me in een positie laten manoeuvreren waarbij ik zou moeten kiezen tussen enerzijds het EU-beleid voor Griekenland en anderzijds de linksradicale kretologie van Syriza. Beide opties zijn even onzinnig. In feite worden we voor de keuze gesteld tussen twee kwaden.

Van mijn kant blijf ik pleiten voor een Grexit of euro-holiday voor de Grieken in combinatie met schuldreductie en (beperkte) hulp in de beginperiode. In dat scenario kunnen de Grieken lid blijven van de EU (daartoe zal het Verdrag van Lissabon aangepast moeten worden) maar zullen zij monetair weer op eigen benen staan door de invoering van een Drachme of Euro-drachme.

Daardoor is hun bedrijfsleven, na muntdevaluatie, in één klap weer in staat te concurreren en zal er veel werkgelegenheid ontstaan. Het euro-holiday scenario wordt aangeraden door de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn en door de Franse ex-president Valéry Giscard d’Estaing.

Giscard en Sinn zijn overigens voorstander van de euro, maar ze zien in dat het zo niet meer gaat met de Grieken. De euro is ondanks de huidige lage koers van dit moment nog altijd zo’n 30% te duur voor de Griekse industrie en het MKB, met als gevolg ongekende massawerkloosheid. Dat kan geen enkel Brussels hervormingspakket op korte termijn verhelpen. Als gevolg van de EU/ECB/IMF aanpak van Griekenland is sinds 2010 de werkloosheid daar verdubbeld is en de Griekse schuld bij de EU vervijfvoudigd.

Volgens het Verdrag van Lissabon kan een land dat uit de eurozone stapt geen lid meer blijven van de EU. Dit wordt nu door de voorzitter van Europees Parlement, Martin Schulz, ingezet als drukmiddel tegen de Grieken en maakt meteen het dictatoriale karakter van de EU duidelijk.

Ik denk dat het tijd is voor gezond verstand. Laat de Grieken lid blijven van de EU, zolang die er is. Gun ze een schuldreductie en een hulppakket, maar laat ze aan het werk gaan met een eigen, aan hún omstandigheden aangepaste munt. Als daarvoor het Verdrag van Lissabon aangepast moet worden dan moet dat maar. Komt er misschien toch eind aan deze vervelende en ellendige soap!

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 2 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »