Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Legaliseren van softdrugs: pro en contra

 8 juni 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDoor Jan Gajentaan

In Nederland zijn verschillende partijen zoals D66 en sinds kort ook de nieuwe klassiek-liberale partij VNL van Bram Moszkowicz, voorstander van het legaliseren van softdrugs. Ook in Zuid-Amerika speelt deze discussie, sinds Uruguay in 2013 ten tijde van president Mujica een liberale wetgeving op het gebied van softdrugs doorvoerde. Liefhebbers van de softdrug kunnen in dat land nu zelf een beperkte hoeveelheid softdrugs kweken.

De argumenten pro legalisatie zijn op het eerste gezicht redelijk te noemen. Zo argumenteert D66 dat de bestrijding van de handel in softdrugs een zwaar beroep doet op het politie en justitieapparaat. Hun inschatting is dat legalisering in Nederland ongeveer 500 miljoen euro zal opbrengen; 200 besparing op het politie- en justitie apparaat en 300 miljoen euro aan gederfde accijnzen.

Ex-advocaat en tegenwoordig politicus Moszkowicz stelt dat “nog niemand aan een dosis wiet is overleden” en noemt net als D66 de overbelasting van het justitieel apparaat en ook gederfde belastinginkomsten als argumenten voor het legaliseren van softdrugs.

Een argument dat je ook vaak hoor van voorstanders van legalisering is dat door te legaliseren er mogelijkheden komen om productie, handel en verkoop te regelen, terwijl een verbod illegaliteit in de hand werkt. Als voorbeelden worden dan genoemd het afspreken van een leeftijdsgrens of het verplicht stellen van goede voorlichting. Bovendien kunnen allerlei kwaliteitseisen gesteld worden, waardoor mensen geen slechte of verontreinigde spullen meer gebruiken.

Tegenstanders van legalisering brengen daar tegenin dat van legalisering een verkeerde signaal uitgaat. De overheid geeft immers een soort goedkeuring aan gebruik. Met een verbod maakt de overheid duidelijk dat het gebruik ongezond is en maatschappelijke schade oplevert.

Ik moet bekennen, dat ik er zelf nog niet helemaal uit ben. Ik geloof niet dat softdrugs zo onschuldig zijn als sommigen veronderstellen. In veel westerse landen is door massa-immigratie en gebrekkige integratie een nieuwe onderklasse ontstaan van mensen die moeilijk aan werk komen. Sociale vervreemding slaat dan al snel toe.
In Nederland en in veel andere landen is een subcultuur ontstaan van jongeren (zowel allochtoon als autochtoon) waarin het gebruik van softdrugs soms een belangrijke rol speelt. Ouders, leraren, overheid en potentiële werkgevers hebben vaak geen enkele greep meer op jongeren in die subculturen. Jonge mensen kunnen zo buiten de maatschappelijke werkelijkheid raken.

Laatst las ik dit artikel http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2963357/PETER-HITCHENS-real-mind-blowing-terror-threat-midst-cannabis.html over plegers van recente aanslagen in de westerse wereld, zoals de terrreurbroers Kouachi bij de CharlieHebdo aanslagen in Parijs, de aanslagplegers (ook broers) bij de marathon van Boston en andere, vergelijkbare aanslagen. Al deze daders zijn fervente gebruikers geweest van cannabis alvorens zij radicaliseerden tot extremistische islamisten.

Vorige week was er in Nederland een rechtszaak tegen de ex-Uruzgan veteraan (korporaal) Admilson R. , die na terugkeer uit actieve militaire dienst drie onschuldige mensen op brute wijze vermoordde. Ook hij was afgegleden na een periode van softdrugs gebruik. Uiteraard hoeft dit niet de enige of de bepalende factor te zijn geweest in het psychische afglijden van al deze mensen, maar het vraagt toch op zijn minst om nader onderzoek naar de invloed van softdrugs bij mensen die vervallen tot zware criminaliteit en/of terrorisme.

Tot er meer duidelijk is door specifiek onderzoek zal ik mijn twijfels houden over het nut van het legaliseren van softdrugs. We moeten onze oren goed te luisteren leggen bij mensen uit de praktijk zoals politiemensen of maatschappelijk werkers, die goed met deze problematiek bekend zijn.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 2 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »