Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Stop de proxy wars!

 15 juni 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDoor Jan Gajentaan

Wat begon in december 2010 als een schone droom, de zogenaamde Arabische Lente, is verworden tot een grimmige nachtmerrie.

Overal in het Midden-Oosten wordt gevochten, ooit stabiele staten zijn ten prooi gevallen aan strijdende facties, de islamofascistische of nazistische beweging ISIS heerst in grote delen van Irak en Syrië en oefent daar een waar terreurbewind uit. Er is een exodus op gang gekomen van miljoenen vluchtelingen. De menselijke ellende is met geen pen te beschrijven.

Mogelijk is vanaf het begin de Arabische Lente volkomen verkeerd geïnterpreteerd door het Westen. Wij zagen wat we wilden zien: een opstand tegen corrupte dictators en een roep naar een tolerante, eerlijke vorm van democratie. Wie de gebeurtenissen die de aanleiding vormden tot de Arabische Lente echter goed analyseert, zoals de zelfverbranding van de Tunesische straatverkoper Mohamed Bouazizi, komt erachter dat de achterliggende motieven eerder van economische dan van politieke aard waren.

De opkomende middenklasse in het Midden-Oosten werd en wordt verstikt door een netwerk van corruptie. Er zijn daar nauwelijks goed functionerende, onafhankelijke instituties die een vrije markteconomie mogelijk maken. De achterstand wordt almaar groter en de frustratie groeit.

Het besluit van het Westen in 2011 om de Libische dictator Kadhafi ten val te brengen, het ondersteunen van allerlei gewapende groepen in Syrië, het was misschien goed bedoeld, maar de gevolgen zijn volstrekt rampzalig geweest.

Politici moeten net als ieder ander afgerekend worden op hun resultaten, niet op hun al dan niet goede intenties. Bij mijn weten zijn de leiders van de VS en de EU nog steeds niet ter verantwoording geroepen voor hun volstrekt onverantwoordelijke beleid in het Midden-Oosten.

Sterker nog, het beleid van groepen bewapenen tegen zittende regimes in het Midden-Oosten gaat gewoon door. Zo heeft het Amerikaanse Congres vorig jaar nog besloten om een half miljard US dollar vrij te maken voor het bewapenen en trainen van de “gematigde oppositie” in Syrië.

Welnu, ik geloof helemaal niets meer van verhalen over een “gematigde oppositie”. Dat verhaal kregen we ook te horen over Libië en wat we uiteindelijk kregen zijn allerlei groepen die zó religieus fanatiek en bloeddorstig zijn, dat de oude dictator Kadhafi nog leek op een brave padvinder.

Sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen in Irak zien we een trend dat supermachten niet meer hun eigen troepen inzetten (daar is immers geen democratische steun voor) maar in plaats daarvan, al dan niet in het geheim, allerlei obscure groepjes bewapenen en financieren. Dit worden “proxy wars”genoemd.

De VS zijn niet de enigen die dit doen, ook Rusland maakt zich er schuldig aan en ook staten als Saoedi-Arabië, Turkije of Qatar. Ik zet me dan ook af tegen simpele analyses die de schuld geven aan “het Westen”. Adequater is om te stellen dat de hele wereld zwaar verziekt is, hoe cru het ook moge klinken.

Ook in het Oosten van Europa, in Oekraïne, zien we een smerige oorlog waarbij de supermachten (in dit geval VS en EU aan de ene kant, Rusland en de Euraziatische Unie aan de andere kant) groepen financieren die de strijd onderling uitvechten.

Als gevolg hiervan, hebben duizenden mensen het leven verloren, waaronder ook 298 mensen aan boord van de uit de lucht geschoten vlucht MH17, met daarbij 193 Nederlanders. Inmiddels is er wel iets dat lijkt op een Vredesakkoord voor Oekraïne, maar op een lager pitje gaat de strijd gewoon door en kan ieder moment weer oplaaien.

Ik denk dat wij als burgers, als publieke opinie, de wereldleiders nu duidelijk moeten maken dat we dit niet meer pikken. Het maakt mij daarbij niet uit of die leiders nu Obama heten, Poetin, Merkel, Erdogan of Salman bin Abdulaziz Al Saud (de koning van Saoedi-Arabië). Het is, als je het mij vraagt,  één pot nat!

Laten de wereldleiders stoppen met hun nare machtsspelletjes, laten ze samenkomen voor een alomvattend vredesplan voor het Midden-Oosten. Dat is toch wat wij, als solidaire en vredelievende wereldburgers, willen. Stop de heimelijke bewapening, stop met het destabiliseren van staten, stop de proxy wars.
Genoeg is genoeg!

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 3 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »