Loading...
Navigatie:  Home  >  Gezondheid & Voeding  >  Bericht

Veel zitten en liggen verkort levensduur oudere mensen

 28 juni 2015 

    Print       Email

gfc nieuwsUit onderzoek van hoogleraar Marjolein Visser van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat veel zitten en liggen bij ouderen hun leven verkort en tal van gezondheidsklachten met zich meebrengt.

De meeste ouderen in Nederland liggen of zitten gemiddeld 10.3 uur per etmaal. Dat is meer dan de gemiddelden van andere leeftijdsgroepen. Het veel en lang stilzitten of liggen kan onder meer leiden tot vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen, hogere vet- en insulinewaarden en hoge bloeddruk.

Voor het onderzoek volgde Visser 1278 mensen van tussen de 60 en 98 jaar oud. Van de tijd die de personen stilzaten of -lagen besteedden zij 30 procent aan tv kijken, 16 procent aan lezen, 10 procent aan muziek luisteren en 9 procent aan computeren.

Het kwart van de ouderen die het meest zitten en liggen, hebben 83 procent meer kans om binnen een tijdbestek van 4,5 jaar te overlijden dan ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Tevens neemt de mobiliteit van deze ouderen sneller af.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
Translate »