Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Het memo van plaatsvervangend ambassadeur Willems

 21 juli 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDoor Jan Gajentaan

Vorige week werd in Nederland het neerhalen op 17 juli 2014 van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne herdacht. 283 onschuldige mensen kwamen om het leven waaronder 193 Nederlanders. Een jaar geleden verkeerde heel Nederland in schoktoestand.

Er ontstond een sterk gevoel van nationale saamhorigheid. Het optreden van premier Rutte oogste veel lof, minister van Buitenlandse Zaken Timmermans werd een “celebrity” na zijn ontroerende en indrukwekkende speech voor de Verenigde Naties.

Nu, een jaar later, is er niet zo veel over van die nationale saamhorigheid. Het vertrouwen in onze leiders heeft bij velen plaats gemaakt voor een gevoel van scepsis. Het eindeloze diplomatieke touwtrekken over een internationaal tribunaal heeft vooralsnog niets opgeleverd. Concrete aanwijzingen over de daders zijn er niet. Complot-theoristen zijn er aan beide kanten; de gewone man of vrouw ziet door de bomen het bos niet meer.

Eerlijk gezegd kan ik het niet meer aanhoren, het lege gepraat van politici over deze trieste zaak. Zodra ze op de beeldbuis verschijnen, schakel ik door naar een ander net. Iets anders is, wanneer je de nabestaanden van de slachtoffers aan het woord ziet. Intens verdrietige mensen, die wanhopig zoeken naar een antwoord. Mensen, van wie het leven compleet overhoop is gegooid. Dat grijpt me naar de keel, maar het gevoel van nationale saamhorigheid is bij mij verloren gegaan.

Ook Premier Rutte met zijn fameuze woorden over de onderste steen boven krijgen, maakt weinig indruk meer op mij. Ik geef toe, hij stond voor een moeilijke taak. Maar je wordt wel eens moe van het eindeloze pappen en nathouden, de Russen niet voor het hoofd willen stoten, slijmen bij Oekraïne, landen op een lijn houden. Wie de vriend van iedereen wil zijn, is niemands vriend.

Daarnaast bleek in de kamerdebatten, dat het kabinet zelf ook geen open kaart speelde. Zo was er veel gedoe over de zogenaamde Kiev Briefing. Op 14 juli 2014 – drie dagen voor het neerhalen van vlucht MH17 – was er een briefing in Kiev over de gevaren boven het luchtruim in Oekraïne. De plaatsvervangend Nederlandse ambassadeur Gerrie Willems was daar aanwezig. Pas na aanhoudend doorvragen van o.a. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt en dankzij research VPRO onderzoeksradio Argos, kwam dit memo boven water.

Tijdens de Kiev Briefing werden ambassadeurs van diverse landen op de hoogte gesteld van een neergehaalde Antonov van de Oekraïense luchtmacht, die gezien de hoogte waarop hij getroffen was alleen met een geavanceerd wapensysteem geraakt kon zijn. Twee weken eerder had Phil Breedlove, de hoogste NAVO-generaal in Europa, al een soortgelijke waarschuwing laten horen.

Mevrouw Willems deed wat zij moest doen: ze stelde een memo op vergezeld van de gespreksnotulen en stuurde dat naar zes ministeries – waaronder Algemene Zaken van Rutte en Buitenlandse Zaken van Timmermans. Vervolgens gebeurde er… niets.

Als we de loop van de beslissende dagen – van maandag 14 juli (de briefing) tot donderdag 17 juli (het neerhalen van MH17) – nagaan, dan blijkt dat premier Rutte in Brussel vertoefde voor een Europese top, waarbij gesproken werd over een aantal topbanen in de nieuwe Europese Commissie – het orgaan waar uiteindelijk Frans Timmermans terecht zou komen, daarmee zijn salaris verdubbelend. Frans Timmermans zelf was die dagen op vakantie; hij ging op fietstocht door Brabant. Op zijn Facebook pagina’s kun je zijn lofzangen over het Brabantse landschap nog nalezen.

Ik vraag me af, wie het memo van plaatsvervangend ambassadeur Gerrie Willems onder ogen heeft gehad in die dagen. Waren de bij de EU baantjesjagende Rutte en de fietsende Timmermans ervan op de hoogte gesteld? En zo niet, waarom niet? Wie heeft het dan wel gelezen? Waarom kwamen ze niet op het idee om het luchtruim boven Oost- Oekraïne af te laten sluiten door de bevoegde instanties?

Afijn, we moeten het uiteindelijke onderzoeksrapport maar afwachten. Ik hoor niet tot degenen die dagelijks theorieën de lucht in slingeren over de daders van de aanslag op MH17 en wacht het maar rustig af. Ook eventuele nalatigheid van de Nederlandse overheid aan de hand van de gegeven waarschuwingen over het Oekraïense luchtruim, zal wel in het eindrapport besproken worden.

De conclusie laat zich wel zo’n beetje raden naar aanleiding van eerdere rapporten over rampen: heel veel mensen waren een klein beetje verantwoordelijk, maar niemand écht.

 

 

 

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 2 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »