Loading...
Navigatie:  Home  >  Gezondheid & Voeding  >  Bericht

Hoe houd je jouw nieren gezond?

 27 juli 2015 

    Print       Email

nierJe nieren zijn erg belangrijk voor je gezondheid, want deze organen filteren je bloed en verwijderen afvalstoffen. Daarnaast filteren ze zuren en maken urine aan. Met de jaren kunnen je nieren beschadigd raken door met name nierstenen.

Omdat nieren bij maar 20 % van hun capaciteit nog normaal blijven functioneren blijven ernstige nierziekten heel lang onopgemerkt.

Om je nieren gezond te houden moet je het volgende in acht nemen:

Drink genoeg water

Het klinkt misschien cliché, maar als je genoegd water gedurende de dag drinkt kunnen je nieren optimaal afvalmateriaal af voeren uit je lichaam.

Draal niet met je toiletbezoek

Als je naar het toilet moet draal dan niet te lang. Het inhouden van urine verhoogt de druk op je nieren en dit kan leiden tot nierstenen, infecties, incontinentie en nierfalen.

Gebruik matig keukenzout

Teveel keukenzout belast de nieren. Het is beter om complexere zoutsoorten of zeezout te gebruiken om de mineralenbalans in je lichaam goed te houden.

Vermijd suiker en frisdranken.
Teveel suikerinname kan de kans op nierfalen vergroten. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Mensen die twee of meer dranken die suiker bevatten per dag drinken, hebben meer kans op eiwit in hun urine. Het hebben van eiwit in de urine is een vroegtijdig signaal dat je nieren niet optimaal functioneren.

Eet gezond

Eet vooral verse groenten en fruit. Vitamine B6 en magnesium verlagen de kans op nierstenen.

Beperk dierlijke eiwitten

Als je overmatig eiwitten vooral rood vlees eet wordt de metabole belasting op je nieren verhoogt, doordat deze eiwitten urinezuur stimuleren. Dus meer eiwit in je dieet betekent dat je nieren harder moeten werken om dit urinezuur kwijt te raken.

Slaap en rust voldoende
Bij chronisch slaapgebrek is een verminderde nierwerking één van die klachten die kunnen ontstaan. Tijdens slaap krijgt het lichaam de kans om beschadigde (nier)weefsel vanzelf te herstellen en te genezen.

Matig je koffiegebruik

Als je teveel koffie drinkt, kan je als gevolg van het teveel aan cafeïne een verhoogde bloeddruk krijgen. Hierdoor raken de nieren overbelast. Matig koffiegebruik is geboden.

Wees matig met alcohol

Teveel alcohol vergiftigd je nieren en je lever. Deze organen worden bij overmatig alcohol consumptie overbelast en kunnen verstopt raken. Hierdoor zullen ze niet meer in staat zijn om je bloed schoon te filteren.

Teveel medicijnen vermijden

Overmatig gebruik van pijnstillers of andere medicijnen kunnen leiden tot beschadiging van je nieren en je lever. Gebruik dus zoveel mogelijk natuurlijke middeltjes bij klachten, zolang dat tenminste mogelijk is. Vraag natuurlijk eerst je huisarts om advies !

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
Translate »