Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Nederland en het Verenigd Koninkrijk

 26 juli 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDoor Jan Gajentaan

Temidden van het Griekse financiële drama, maakt de EU en met name de eurozone zich op voor verdere integratie. Volgens de “vijf presidenten” van de eurozone (Tusk, Schulz, Juncker, Draghi en Dijsselbloem) moet er een Europees Ministerie van Financiën komen met verregaande fiscale bevoegdheden.

Dat betekent de facto het einde van de soevereine, democratische nationale staat. De landen van de eurozone zullen provincies worden van een rijk. Nederland keert dan weer terug naar de status van vóór de Tachtigjarige Oorlog: een obscure provincie van een Europees rijk.

Wie mijn columns de afgelopen jaren heeft gelezen weet dat ik daar he-le-maal niets voor voel. En 75% van de Nederlanders is het met mij eens. Helaas vindt de EU-elite dat er niet toe doen: “Europa is te ingewikkeld voor een referendum”, horen wij bijvoorbeeld de eurofiele Pechtold verklaren.

Vergist u zich niet: het streven naar de Europese superstaat is wijdverbreid onder de Europese continentale elite. De Franse president Hollande heeft zich onlangs in de Franse krant Journal du Dimanche voorstander verklaard voor een aparte eurozone regering, met een eigen president en een eigen parlement.

Er zou dan een EU van twee snelheden ontstaan: een geïntegreerd deel (eurozone) onder leiding van Duitsland en Frankrijk en de rest (waaronder vooralsnog het Verenigd Koninkrijk) in een wat lossere EU.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel en haar minister van Financiën Schäuble zijn voorstander voor meer centrale bevoegdheden in de eurozone. Het verschil tussen beide bewindslieden is dat Schäuble eerst een aantal zwakkere landen eruit wil zetten, om te beginnen met Griekenland. Merkel treuzelt op dit punt.

Natuurlijk roept dit de vraag op, wat dit voor Nederland betekent. Zijn we bereid ons laatste restje monetaire, economische en politieke soevereiniteit op te offeren om lid te blijven van een eurozone, die tot nu toe in geen enkel opzicht gebracht heeft wat ervan verwacht werd? Mijn mening is duidelijk: ik vind dat we dat niet moeten doen en dat Nederland een soeverein land moet blijven. Ik vind dat als het die kant op gaat, wij de ontwikkelingen vóór moeten zijn en de eurozone moeten verlaten via een Nexit.

De vraag is dan, welke landen onze belangrijke partners zullen zijn in een dergelijk avontuur, zeker als Duitsland zou besluiten om wél door te gaan op het integratiepad samen met Frankrijk. Ik denk dat de eeuwenoude band en vriendschap met het Verenigd Koninkrijk goed van pas zal komen.

Het Verenigd Koningkrijk wordt beschouwd als de bakermat van de Europese liberale democratie. Al in 1215 werd daarvoor de basis gelegd middels de Magna Carta, een beroemd document waarin de absolute macht van de Engelse koning werd beperkt. Engeland is altijd een fiere handelsnatie geweest, net als Nederland.

Beide landen hebben aan het hoofd gestaan van een groot koloniaal imperium. Natuurlijk is daar ook de zwarte bladzijde aan verbonden van slavenhandel en slavernij, maar het waren wel de Engelsen (en, helaas een stuk later de Nederlanders) die als eerste beschaving ooit, zelf een einde maakten aan die slavernij. Dat was te danken aan de inzet van verlichte christenen én van liberalen, zoals John Locke, Adam Smith en John Stuart Mill. Zie bijgaand artikel:
https://ipa.org.au/sectors/ideas-liberty/publication/2198/how-christians-classical-liberals-defeated-slavery

Bovendien is er nog steeds sprake van een Engels Gemenebest, wat in de visie van UKIP-leider Nigel Farage de basis zou kunnen vormen van een grote vrijhandelszone, gebaseerd op wederzijds voordeel en gelijkwaardigheid.

Ook Nederland en de voormalige gebiedsdelen – inmiddels soevereine naties – zoals Indonesië en Suriname, zouden zich daar mogelijk bij kunnen aansluiten. Overeenkomsten in taal, opleiding en rechtssystemen tussen deze landen op basis van hun gemeenschappelijke geschiedenis, kunnen dan benut worden voor een hogere welvaart voor allen. Dat lijkt mij een betere uitweg, dan het huidige op vermeend racisme en herstelbetalingen gefixeerde koloniale debat, dat vooral leidt tot een sfeer van onderlinge rancune.

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar ook een land als Denemarken zou deel uit kunnen maken van een dergelijke alliantie van vrije natiestaten, binnen danwel buiten de huidige EU. En wat te denken van de EVA-lidstaten als Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland? Zo komen we al op een sterk blok, dat niet van de eurozone afhankelijk is.

Als Nederland deze fundamentele keuze zou maken samen met het Verenigd Koninkrijk en andere landen binnen én buiten de EU die willen samenwerken maar vrij en soeverein willen blijven, zal ook menigeen in Duitsland zich op het hoofd krabben. Willen zij wel hun welvaart opofferen in de socialistische transferunie van Hollande en Merkel?

En dan kan het misschien toch nog goedkomen met Europa.

 

 

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 2 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »