Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Waarom ik Schäuble steun

 15 juli 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDoor Jan Gajentaan

Wie mijn columns de afgelopen jaren gelezen heeft weet dat ik niet geloof in de one-size-fits-all euro en ook niet in een bureaucratisch-dictatoriaal optredende EU. Talloze malen heb ik deze problematiek geduid en alternatieven aangedragen, zoals in deze column voor GFC Nieuws: “De alternatieven voor de euro”. http://gfcnieuws.nl/2015/06/de-alternatieven-voor-de-euro/

Afgelopen weekend is er op een EU-top in Brussel een harde deal gesloten tussen de leiders van de Eurozone en de Griekse premier Tsipras. Zoals ik begin deze week schreef in mijn column “Zware bevalling euro-reddingsplan voor Grieken” http://gfcnieuws.nl/2015/07/zware-bevalling-van-euro-reddingsplan-voor-grieken/ is niemand écht blij met die deal, behalve de bobo’s in de top van de EU die hiermee hun baantjes voor de komende tijd zeker dachten te stellen.

De afgelopen tijd is er terecht veel kritiek gekomen op de deal. Sommigen spreken van een dictatoriaal, “Versailles”-achtig plan dat de Grieken vernedert. Op Twitter is zelfs een #ThisIsACoup campagne gaande. Vanuit het IMF is kritiek, omdat er in het plan geen schuldreductie mogelijk is (dit kan wettelijk ook niet zolang Griekenland in de eurozone zit). Inmiddels is er alweer een geheim IMF-rapport uitgekomen, waaruit zonneklaar blijkt dat de Griekse schuld onhoudbaar is.

Premier Tsipras verdedigde de deal voor de Griekse televisie met de woorden dat hij er zelf totaal niet achter stond, maar dat er op dit moment geen andere keuze was als Griekenland in de eurozone wil blijven. Daarmee diskwalificeerde hij in feite zichzelf bij voorbaat om het plan ook uit te voeren. Het Griekse parlement zal vanavond stemmen over de overeenkomst.

Ook de Duitse minister van Schäuble is niet tevreden. Het is een nauwelijks verholen publiek geheim dat Schäuble zelf een voorkeur heeft voor optie 2 die hij het weekend presenteerde: een Grexit (uittreden uit de eurozone) gedurende vijf jaar, waardoor de Grieken met een eigen munt kunnen devalueren en daarmee in één klap hun industrie (waar weinig van over is door de voor de Grieken veel te dure euro), landbouw en toerismesector competitiever maken.

In de visie van Schäuble zou dit gecombineerd moeten worden met een schuldreductie en kan Griekenland in deze periode gewoon EU-lid blijven. Inmiddels begint er steeds meer steun te komen voor het tijdelijke Grexit-plan van Schäuble. In Duitsland heeft de liberale partij FDP zich er openlijk voor uitgesproken; in Nederland de Christen-Unie. Ook de conservatieve vleugel van de machtige CDU-CSU van bondskanselier Merkel, staat inhoudelijk volledig achter Schäuble.

De (tijdelijke) Grexit van Schäuble is de ideale oplossing, zowel voor de Grieken als voor de Eurozone, zou je zeggen. Toch voelen de Griekse leiders Tsipras en Varoufakis hier niets voor. De ideologische doelstelling van Alexis Tsipras is namelijk niets meer en niets minder dan in Europa een chavistische volksrevolutie bewerkstelligen. In zijn ogen zal dat nooit lukken als Griekenland weer een eigen munt voert (en dus economisch kan herstellen), omdat het land dan alleen komt te staan.

Tsipras ware doel is het ontregelen van de in zijn ogen “neoliberale”eurozone en het teweegbrengen van een chavistische revolutie in heel Europa. Als de lezer denkt dat ik nu zit te dromen, raad ik hem of haar aan dit stuk uit 2013 te lezen, waarin Tsipras zelf zijn diepere bedoelingen uiteenzette tijdens een bezoek aan de Syriza afdeling in London. https://www.greenleft.org.au/node/53757

En dat is nu precies waarom ik Wolfgang Schäuble steun, maar dan vooral zijn optie 2 (Grexit), want de deal zoals die afgelopen weekend tot stand kwam tijdens de Eurotop is natuurlijk onzinnig en moet waarschijnlijk geweten worden aan slaapgebrek bij bondskanselier Merkel en EU-president Donald Tusk. Of ze begrijpen er helemaal niets van; dat kan natuurlijk ook.

Bovendien is de afgelopen twee weken het spel enorm gecompliceerd door de Franse socialistische president Hollande, die in eigen land hopeloos mislukt is maar door het “redden” van de Grieken de eurozone wil omtoveren in een socialistische transferunie, met Frankrijk als hoofdrolspeler. Dit gaat in tegen alle principes van rechtsstatelijkheid en het liberale principe van zelfstandigheid en met hard werken zelf de kost verdienen, waarmee landen als Duitsland en Nederland groot zijn geworden. Waarden, die mij persoonlijk met de paplepel zijn ingegoten.

Daarom steun ik Wolfgang Schäuble, vooral de door hem voorgestelde optie 2: een humane Grexit, waarbij Griekenland schuldreductie en -herstructurering krijgt, tijdelijke steun bij het importeren van medicijnen en andere noodzakelijke goederen, EU-lid blijft, maar vooral aan de slag gaat met een aan hun eigen economie aangepaste munt, waardoor het land zich op eigen kracht uit het moeras kan werken.

De enige eervolle uitweg voor beide kanten. Mogelijk zal deze oplossing op korte termijn meer geld kosten dan hetgeen nu op tafel ligt en tot onzekerheid leiden op de kunstmatig opgeblazen beurzen, dat weet ik niet, maar het zou wel de terugkeer markeren van het gezond verstand.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 2 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »