Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Zware bevalling van euro-reddingsplan voor Grieken

 13 juli 2015 

    Print       Email

jan gajentaan - CopyDoor Jan Gajentaan

Na een marathonsessie van zowel de Eurogroep van ministers van Financiën als de regeringsleiders van de eurozone lijkt het erop dat er dan toch een deal is bereikt. De beraadslagingen gingen het hele weekend dag en nacht door en werden pas maandagochtend afgerond.

De Griekse premier Tsipras moet deze week een aantal aanvullende hervormingen door het Griekse parlement loodsen, wat geen eenvoudige opgave is.

In concreto komt het erop neer dat Griekenland stevig aan de bak moet met hervormingen en tevens voor 50 miljard euro aan staatsactiva moet verkopen via een privatiseringsfonds. In ruil daarvoor zal het land 80 miljard euro aan steun ontvangen, waarvan 7 miljard euro als noodsteun zal worden overgemaakt als de Grieken de komende week de nodige stappen zetten.

Met name Duitsland speelde de onderhandelingen hard. Volgens de Duitse minister van Financiën Schäuble was er sprake van een vertrouwensbreuk tussen de eurozone en de Griekse regering. Hij stelde dat er alleen hulp kan worden verleend tegen een aantal zeer strikte voorwaarden. Ook bood hij de Grieken aan om uit de eurozone te stappen en weer een eigen munt te voeren, in ruil voor schuldreductie en noodsteun, maar tot nu toe willen de Grieken in de eurozone blijven.

De Franse president Hollande kwam op voor de Grieken, ook vanuit het Franse geopolitieke eigenbelang. Franse topambtenaren hadden afgelopen week in het geheim meegeschreven aan de Griekse hervormingsplannen, die echter onvoldoende werden bevonden door de Duitsers alsmede vrijwel alle andere eurolanden.

Analisten stellen dat de Grieken nu aan de leiband moeten lopen van de eurozone. In Griekenland zelf is veel verontwaardiging over de extra harde voorwaarden. Ook is er teleurstelling over het optreden van premier Tsipras, die twee weken geleden het Griekse volk opriep om Nee te stemmen in een referendum over een akkoord met EU, ECB en IMF, maar nu thuis komt met een veel harder pakket, waarin de Grieken bovendien grotendeels onder curatele worden gesteld.

De Grieken moeten deze week aanvullende wetten aannemen en een concreet tijdsplan indienen voor harde hervormingen zoals BTW-verhoging en pensioenhervorming. Bovendien moeten zij dus een aantal staatsbezittingen onderbrengen in een privatiseringsfonds.

Het is nog maar zeer de vraag of het Griekse parlement hiermee akkoord zal gaan en ook of de regering Tsipras in stand zal blijven. Er wordt nu gespeculeerd over een reshuffeling van de Griekse regering en op niet al te lange termijn nieuwe verkiezingen.

Zo rommelt de eurozone verder met een monetaire unie van 19 landen, waar niemand blij van lijkt te worden. Al vele malen heb ik de monetaire oorzaken geanalyseerd – ook voor GFC Nieuws – en mogelijke alternatieven aangedragen, maar de elite van de eurozone lijkt vastbesloten de monetaire unie met de one-size-fits-all euro door te zetten.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 2 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »