Loading...
Navigatie:  Home  >  Wetenschap & Technologie  >  Bericht

EU wil alle wetenschappelijke papers gratis online

 30 mei 2016 

    Print       Email

pubmedRond 2020 moeten alle wetenschappelijke papers online gratis toegankelijk zijn. Dat kondigden Europese wetenschapsautoriteiten aan.

Het zal een belangrijke stap zijn naar het Open Science-initiatief van de EU. De Europese Raad Concurrentievermogen besloot afgelopen vrijdag tot de maatregel op een tweedaagse vergadering in Brussel.

De Raad heeft lang gestreden voor deze maatregel. Carlos Moedas, Europees Commissaris voor Onderzoek en Innovatie, is groot voorstander voor het besluit dat op aandringen van het Nederlandse voorzitterschap tot stand kwam.

“Wij realiseren het ons waarschijnlijk nog niet, maar wat het Nederlandse voorzitterschap heeft bereikt is gewoon uniek en enorm” zei Moedas na de vergadering.

Het is overigens nog maar de vraag in hoeverre het zal lukken om de papers binnen de komende vier jaren vrij toegankelijk te maken, maar “het belangrijkste is dat er een consensus is”, zegt een woordvoerder over de doelstelling. 

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
Translate »