Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Ramadan gaat niet alleen maar over niet eten

 6 juni 2016 

    Print       Email

1.6 miljard mensen over de hele wereld zullen vanaf maandag een maand lang niet eten of drinken, van zonsopkomst tot zonsondergang. De voor moslims heilige maand Ramadan begint morgen.

Ramadan, de negende maand op de islamitische kalender, is vooral bekend als de vastenmaand. Niet-moslims denken vaak dat dit alleen onthouding van voedsel betekent.

ramadan-kareemMaar voor moslims betekent Ramadan veel meer. Het is de maand waarin de profeet Mohammed wordt verondersteld de eerste openbaringen van de Koran te hebben ontvangen.

Tijdens deze maand proberen moslims hun geloof te verdiepen. Dat doen zij bijvoorbeeld door veel vaker te bidden en hun Koran te lezen. Om zich geestelijk te zuiveren, onthouden zij zich overdag van drinken, voedsel, tabak, seks en van alles wat de geestelijke zuivering ongedaan kan maken.

Moslims letten er daarom extra goed op dat zij zich deze maand onthouden van zondig gedrag: niet negatief praten (beledigen, roddelen, vloeken, liegen et cetera) of ruzie maken, vechten e.d.

Meedoen aan het vasten (sawm) is één van de vijf zuilen – verplichtingen – van de islam, naast de geloofsbelijdenis (shahada), het gebed (salat), liefdadigheid (zakat) en de hadj (pelgrimage) naar Mekka.

Vasten is overigens in sommige gevallen niet vereist. Het is nooit verplicht als de gelovige hiervan lichamelijke schade zou kunnen ondervinden, bijvoorbeeld reizigers, zieken en menstruerende vrouwen.

Tips

Saeed Ahmed, redacteur bij nieuwszender CNN, geeft in dit artikel 10 tips aan niet-moslims die hun vastende vrienden willen ondersteunen. Die zullen het bijvoorbeeld waarderen als je deze maand geen werklunches plant. Aan de andere kant zullen zij het erg op prijs stellen als je meedoet aan de iftar, het breken van het vasten na zonsondergang.

Het moet niet, maar je islamitische collega’s zouden het op prijs stellen als zij deze maand wat eerder mogen beginnen, zodat zij ook eerder van het werk mogen, tipt hij.

Je mag meevasten, zegt Saeed, maar zeg alsjeblieft niet dat je wilt vasten omdat je toch moet afvallen – Ramadan gaat over veel meer dan niet eten.

En voel je niet beledigd wanneer je islamitische collega deze maand wat afstandelijker is. Als je weet wat halitose is, weet je ook dat het onder andere kan worden veroorzaakt door uitdroging van de mond.

Dan snap je dat je collega niet opeens een hekel aan je heeft, maar jou juist beschermt tegen de gevolgen van zijn droge keel.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 3 weken ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »