Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Dronkenlappen en tabaksjunks spekken schatkist met miljarden

 8 augustus 2017 

    Print       Email

Dronken sater

Roken is slecht voor de gezondheid, maar prima voor de schatkist. In Groot-Brittannië levert het kankerstokje jaarlijks 19,5 miljard dollar op.

Wie verdient aan de roker? Het Britse Instituut voor Economische Zaken (IEA) becijferde dat de overheid geld binnenhaalt met de hoge tabaksbelastingen, maar ook veel bespaart op sociale voorzieningen, behandelingen en ziekenopvang – dankzij het hoge sterftecijfer onder rokers.

De overheid is weliswaar veel geld kwijt aan de behandeling van kanker, woningbranden door rokers die rokend in slaap vielen en het opruimen van sigarettenpeukjes (ruim 6 miljard dollar), maar verdient meer dan driemaal dat bedrag terug aan belastingen.

Als Britten zouden stoppen met drinken, roken of niet meer te zwaar werden, zou de overheid bijna 30 miljard dollar mislopen.

Rokers en drinkers zijn dan ook zeer winstgevend voor de overheid, en “dat is een van de redenen waarom ze zo’n scherpe stijging zagen van de belastingen op alcohol en tabak, en heel binnenkort ook op suiker” zegt Christopher Snowdon van de IEA.

“Maar de rechtvaardiging van deze belastingen is gebaseerd op een illusie. Roken, drinken en zwaarlijvigheid leveren voordeel op voor de overheidsfinanciën”, en het is dan ook zinloos te doen alsof hogere belastingen besparingen zullen opleveren voor de Nationale Gezondheidsdienst, denkt Snowdon.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 3 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »