Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

‘Bad Hair’ being ‘uprooted’ tijdens internationaal haarfestijn op Curaçao

 8 september 2017 

    Print       Email

Het dochtertje van Marlynella Conception wilde heel graag net zulk haar als de vrouwen en meisjes die zij op televisie en op plaatjes zag: lange, golvende, niet zelden ‘valse’ en ingevlochten lokken – niet het “slechte haar” (zoals kroeshaar ooit werd genoemd) waar zij mee geboren was.

Marlynella herinnert zich het verhaal van de presentatrice die het waagde op het scherm te verschijnen met het haar in Bantu Knots. De omroep werd overstelpt met boze reacties van kijkers die het onbehoorlijk vonden dat een reporter op tv kwam met een dergelijk kroeshaar kapsel.

Stereotyperingen

Het waren dit soort ervaringen die Marlynella inspireerden iets te doen aan de negatieve stereotyperingen en percepties rond Natural Hair, het haartype van zwarte mensen. Het resultaat werd Kuralicious.

Kuralicious, het eerste Natural Hair, Health & Beauty Fest dat op 10 september wordt gehouden in Kura di Arte in Willemstad (Curaçao) wordt een dag boordevol informatie: over de verzorging van kroeshaar, wat je allemaal met dit haartype kunt doen, demonstraties, workshops en master classes, maar ook over de vele producten die er inmiddels speciaal voor Natural Hair zijn.

Presentaties

Eregast op het Fest is drs. Mireille Liong, de Surinaamse webpreneur die in Nederland debuteerde met het boek ‘Kroeshaar: wat je moet weten en meer’ (dat in de VS uitkwam als Going-Natural: How to Fall in Love with Nappy Hair’ en een website gewijd aan haarverzorging en kapsels.

Liong studeerde Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en heeft meer dan 50 websites op haar naam staan, maar is internationaal vooral bekend als pionier van de digitale kroeshaarindustrie in zowel Suriname en Nederland als in de Verenigde Staten.

Mireille zal als keynote speaker de hoofdpresentatie verzorgen op Kuralicious; zij zal ook de speciale haarproducten voor Natural Hair demonstreren en laten zien hoe je heel gemakkelijk mooie krullen in elk type kroeshaar kunt krijgen. Mannen en vrouwen die hiervoor model willen staan, kunnen zich daar trouwens voor opgeven via de Kura-organisatie.

Zelf staat zij op Kuralicious met Bad Hair Uprooted: een tentoonstelling met een waar spectrum van kroeshaarkapsels waar ook “de ongeschreven geschiedenis van kroeshaar” wordt verteld.

Sociale onrechtvaardigheid

BAD Hair Uprooted, the untold history of Black Follicles is een reizende foto-expo die eerder te zien was in New York, Parijs, Guadeloupe en Paramaribo. Met Bad Hair Uprooted wil Mireille “een licht doen schijnen op de sociale onrechtvaardigheid dat zwarte mensen niet het fundamentele mensenrecht hebben om hun door God gegeven tresses te dragen”, zegt zij.

Ook bijzonder: de Going Natural Video Diaries, een documentaire die Liong maakte die vrouwen aan het woord laat om te vertellen “waarom zoveel zwarte vrouwen natural gaan” en wat de problemen zijn die zij daarbij tegenkomen.

 Internationaal

Op Kuralicious zullen veel bekende haarstylisten, specialisten en ondernemers uit niet alleen de eilanden maar ook uit de VS aanwezig zijn, wat het Fest een ‘internationaal Caribisch evenement’ maakt.

Zo zal bijvoorbeeld Sabine Bellevue van Sabine’s Hallway – Natural Hair Salon, Natural Hair-specialiste met 30 jaren naturalervaring op de teller, workshops en masterclasses verzorgen.

Kuralicious is een must voor mensen met natural hair, zegt Liong, “maar ook mensen die overwegen hun haar natural te laten gaan, mogen dit niet missen”.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

    Print       Email
  • Published: 3 maanden ago on 3 september 2020
  • By:
  • Last Modified: september 3, 2020 @ 12:42 am
  • Filed Under: Nieuws
Translate »